De behandeling
We moeten onthouden dat “elk deel van het lichaam met een ander deel, direct of indirect, verbonden is”. Dit is niet iets wat osteopaten hebben uitgevonden. In elk handboek over anatomie kan je vinden dat bijvoorbeeld de ‘tenniselleboogspier‘ aangestuurd wordt vanuit de onderste halswervels. Zodoende dien je bij een probleem van de elleboog ook de hals na te kijken en eventueel te behandelen.
Binnen osteopathie kan er gewerkt worden op 3 systemen.
- Structureel: botten, gewrichten, spieren, fascia, …
- Visceraal: de ingewanden
- Cranio-sacraal: schedelbotten en heiligbeen.
Deze 3 systemen werken samen. De oorzaak van de klachten van één systeem kan je dikwijls in een van de twee andere vinden. Bijvoorbeeld rugklachten ten gevolge van minder mobiele organen in de buik.
Verloop van een behandeling
- Afspraak maken. Eenvoudig en snel via de online agenda of telefonisch.
- U meldt zich aan op het afgesproken uur. Indien u in het bezit bent van reeds gemaakte beeldvorming (rx., nmr, ct, …) is het raadzaam deze zeker mee te nemen. Het verslag hiervan of de code om deze online te bekijken zijn zeker ook nuttig.
- De eerste behandeling zal gestart worden met het in kaart brengen van de klacht(en). Er zal ook gevraagd worden naar vroegere klachten, ongelukken, operaties, genomen medicatie, steunzolen … Zo kunnen we een beeld krijgen van het probleem en eventueel de uitlokkende structuren.
Alles wordt genoteerd en bijgehouden in uw medisch dossier. Uiteraard valt dit onder het medisch beroepsgeheim en is niet toegankelijk voor derden zonder uw uitdrukkelijke toestemming. - Na de anamnese zal worden overgegaan tot inspectie en bewegingsonderzoek. Uiteindelijk is het van belang te weten welke structuren nog goed bewegen en welke niet. Met verschillende provocatieve testen, bewegingstesten, algemeen onderzoek kan bepaald worden of het probleem in aanmerking komt om te behandelen.
- Eens we zicht hebben op de bewegingsbeperkingen zullen we een keuze maken uit de verschillende behandeltechnieken. Zie het als een gereedschapskoffer. Afhankelijk van de reparatie zullen de juiste tools gekozen worden.
- Indien nodig kunnen na de behandeling een aantal richtlijnen meegegeven worden. Een rekoefening, voedingsrichtlijn, slaapadvies, …
- Meestal zal een vervolgbehandeling binnen de week ingepland worden. Omdat ons lichaam wat tijd nodig heeft om te ‘reageren’ op een behandeling wordt er normaal niet meer dan 1x per week behandeld. De tijd tussen de behandelingen kan variëren van 1 week tot enkele maanden. Het aantal behandeling hangt af de klacht. Over het algemeen zien we zeer snel resultaat. Klachten die reeds jaren bestaan, vergen soms een iets langere behandeling.
- Terug thuis doet u er goed aan de richtlijnen na de behandeling te volgen.