Discus hernia en vitamine B12

Waarom wordt vitamine B12 voorgeschreven bij klachten van een discus hernia?

Veel personen met problemen in de rug en uitstraling naar een been (of bil, of voet) worden aangeraden vitamine B12 bij te nemen. Vitamine B12, ook gekend als cobalamine, heeft niet zozeer een invloed op de hernia* zelf maar wel op de beknelde of beschadigde zenuw.
*Een hernia of discushernia is het gevolg van een tussenwervelschijf die stuk is gegaan,  nu uitstulpt en eventueel druk op de naastliggende zenuw geeft.

Discus hernia en vitamine B12

Discus hernia.

Door de druk van de hernia op de zenuw kan er een ontstekingsreactie van beide structuren ontstaan. Naast de behandelingen die gedaan worden om deze zenuw terug ‘vrij’ te krijgen, kan vitamine B12 het herstel van de zenuw versnellen. B12 is geen ontstekingsremmer maar zal er voor zorgen dat de vorming en herstel van meyeline (de isolatielaag rondom de zenuwen) stimuleren2.

Onder normale omstandigheden, dus  bij een gezond persoon zonder klachten, wordt 2,8 mcg/dag vitamine B12 per dag aangeraden. Wanneer er klachten zijn mag dit drastisch verhoogt worden.

Zenuw meyeline

Meyeline: isolatielaag rond de zenuwcel.

B12 is een wateroplosbaar vitamine waardoor er geen opstapeling in het lichaam gebeurt en relatief veilig te gebruiken is. Dit zal het herstel en eventuele restletsels aanzienlijk verbeteren. B12 wordt ook aangeraden na operaties van een discus hernia.

Zoals eerder aangegeven (zie de tabel) zal onze voeding niet echt voldoende zijn om aan voldoende vitamine B12 te geraken, laat staan aan een therapeutische dosis te bereiken. Vitamine B12 wordt in de maag en dunnedarm vrijgemaakt uit de voeding. Personen die maagzuurremmers nemen zullen meer kans hebben op vitamine B12 tekort.1 Vraag bij de apotheek uw vitamine B12 (liefst in een complex met andere vitamines). Dit is vrij verkrijgbaar.


(1)Proton Pump Inhibitor and Histamine 2 Receptor Antagonist Use and Vitamin B12 Deficiency. Jameson R. Lam, MPH1; Jennifer L. Schneider, MPH1; Wei Zhao, MPH,  Douglas A. Corley, MD, PhD;  2013;310(22):2435-2442. doi:10.1001/jama.2013.280490.

 (2)The Lancet, Neurology, Volume 5, Issue 11, November 2006, Pages 949–960
 
 
Leave a Comment (0) ↓