Welke slaaphouding?

Een goede nachtrust is van kapitaal belang. Iedereen heeft een bepaalde voorkeur voor een  slaaphouding en voor een bepaald  bed of matras. Voor degene die ‘s morgens fit en zonder klachten wakker worden, maakt de slaaphouding/bed eigenlijk niet zoveel uit. Aan de andere kant, word je wakker met nek- of rugpijn,  worstel je met een snurkprobleem, heb je last van reflux, dan kan een aangepaste slaaphouding soms wel een uitkomst bieden.

Ruglig

Ruglig wordt algemeen aangenomen als de beste slaaphouding. Slaap je op je rug dan worden je hoofd, nek en ruggengraat in een neutrale positie gehouden. In deze houding is het aangewezen geen al te dik kussen te nemen. Je hoofd en nek zouden in dezelfde lijn moeten liggen als de rest van slapen in rugligde wervelkolom.

Let op bij het slapen met de armen boven het hoofd. Dit kan zenuwcompressie geven en tintelingen in armen en handen veroorzaken.
2 opmerkingen: ruglig is minder goed voor het snurken (54% van de snurkers blijken positionele snurkers te zijn, Harefuah. 2009 May). Personen met rugklachten kunnen geholpen zijn met een kussen onder de knieën. Dit zijn meestal pesonen met een al iets hollere rug. Door de knieën licht te buigen zal het bekken wat naar achter kantelen en de rugklachten wat minderen in ruglig

Zijlig

Mits enkele aandachtspunten is een slaaphouding in zijlig zeker goed en kan rug- en nekklachten tegen gaan. Zorg weer dat je hoofd, nek en ruggengraat in een neutrale positie worden gehouden. Probeer met je kussen de ruimte op te vullen tussen de schouder en het hoofd, ttz. ondersteun je hoofd en nek in een neutrale positie. Een iets dikker hoofdkussen is hier aangewezen. Een kussen tussen de knieën kan voor een aantal mensen als meer aangenaam voor rug en bekken ervaren worden.

Zijlig zal ook (bij sommigen) het snurken verminderen en zure reflux verminderen.

slapen in zijlig

Zijlig is ook de voorkeurshouding bij zwangerschap, vooral op je linker zijde.  In ruglig kan het gewicht van je baarmoeder en kind een negatieve invloed hebben op je rugspieren, darmen, en grote bloedvaten. Dit kan leiden tot spierpijnen, aambeien, en verminderde circulatie en klachten geven voor moeder en kind.

Buiklig

Builig is de slechtste houding om te slapen. In deze houding lig je met je nek te ver naar links of rechts gedraaid. Slaap je met een kussen in buiklig dan word je nek nog  extra overstrekt. Ook voor de onderrug is dit een minder goede houding. De van nature aanwezige kromming (een onderrug is iets hol) zal te fel worden en kan rugklachten veroorzaken of verergeren. In deze houding worden de pezen en banden van de wervelkolom langdurig belast (ook tijdens het slapen). slapen in buiklig met kussen

Wat soms, voor rugklachten,  kan helpen is een kussentje onder de buik steken. Ideaal is een andere slaaphouding aan te nemen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Wat kan helpen om op je zijde te leren slapen, is te starten in een halve zijlig. Een been lichtjes opgetrokken en een groot, lang kussen voor de borst.

Professor Chris Idzikowski, directeur van het UK Sleep Assessment and Advisory Service onderzocht 6 vaak voorkomende slaappatronen. Deze slaaphoudingen zouden gelinkt zijn aan de persoonlijkheid van de slaper.

slaaphoudingen

The Fetus: de foetus houding zou betekenen dat  je hard aan de buitenkant bent maar een gevoelig hart hebt en verlegen bij eerste ontmoetingen met nieuwe mensen.

Log: Liggend op je zij met beide armen naar beneden aan je zijde. Dit zijn personen makkelijker in de omgang. Sociale mensen die goed functioneren in groep. Ze zouden echter goedgelovig zijn.

Soldier: De soldaat, liggend op de rug met beide armen naast het lichaam.  Zij zijn over het algemeen rustig en gereserveerd. Ze houden niet van gedoe maar hebben voor  zichzelf en anderen hoge normen.

The Yearner: zijlig met de armen naar voren gestekt. Dit zijn de trage beslissers, open van nature maar cynische personen.

Freefall: slapers op de buik met het hoofd naar een kant gedraaid. Dit zijn de nerveuze personen die meer onbezonnen te werk gaan en een afkeer van kritiek hebben.

Starfish: ook omschreven als de zeesterpositie. Slapen op  je rug met beide armen boven je hoofd en de ellebogen gebogen. Dit zijn de  behulpzame personen en de goede luisteraars. Ze staan liever  niet in het middelpunt van de belangstelling.

Uit de analyse bleek dat  vrijwel iedereen een bepaalde slaaphouding kiest en aanhoudt. Slechts 5 procent van de mensen slaapt elke nacht in een andere houding. De foetus houding bleek de meest voorkomende houding te zijn.