FAQ

Ik heb zwakke botten, mag ik komen?

Natuurlijk. Alvorens een behandeling te starten zal er een uitgebreide anamnese gebeuren. Osteopathie werkt meer dan aan botten alleen. Via spieren, vliezen, ligamenten,... kan ook verlichting van de klachten bekomen worden.

Staat er een leeftijd op?

Neen. Omdat osteopathie een uitgebreid gamma  technieken heeft, kunnen alle leeftijden behandeld worden. Van 1 week oud tot 99 jaar.

Moet je in osteopathie geloven om geholpen te worden?

Osteopathie heeft niets met geloof te maken en is geen religie. De basis van osteopathie is vooral anatomie en verder fysiologie, pathologie, neurologie, … Deze basis is identiek aan deze van de klassieke geneeskunde enkel de benadering is anders.
Osteopathie werkt oorzakelijk, zoekt de oorzaak van een klacht op.

Is een voorschrift van de arts nodig?

Neen. Er is geen verwijzing van een arts vereist. Een osteopaat is opgeleid om een degelijke diagnose te kunnen stellen binnen zijn vakgebied. Wat niet voor osteopathie in aanmerking komt, wordt naar de huisarts verwezen voor verder onderzoek.

Is osteopathie een beschermd beroep?

 Neen. Tot op heden mag iedereen zich osteopaat noemen en bordje osteopathie op de deur hangen. Osteopaten die een degelijke opleiding hebben genoten en enkel osteopathie uitoefenen kunnen zich aansluiten bij een beroepsvereniging. Deze beroepsvereniging geeft de patiënt een garantie dat hij/zij met een degelijk therapeut te maken heeft.

Wat is het verschil tussen osteopathie en chiropraxie?

De principes waarop de osteopathie gestoeld is werden ontdekt en ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still. Eén van zijn studenten was een zekere Palmer die zijn osteopathieopleiding nooit afmaakte doch die een paar jaar later wel met de chiropraxie kwam aandraven.

De chiropraxie besteedt alleen aandacht aan het bewegingsstelsel (gewrichten,spieren,pezen,...)

De osteopathie heeft echter ook oog voor het visceraal systeem (de organen en de ingewanden) alsook voor de schedel omdat zich hier de oorzaak kan bevinden voor pijnen en problemen in het bewegingsstelsel. De osteopathie heeft een veel ruimere aanpak van de patiënt dan de chiropraxie.

Ik heb mijn arm gebroken, kan u iets doen voor mij?

In eerste instantie niet. U zal eerst moeten rusten door middel van een gips. Daarna zal een periode van revalidatie volgen. Dit gebeurt door de kinesist of fysiotherapeut.
Wanneer u uiteindelijk toch last blijft houden, in de arm of ergens anders (vd in de schouder, nek...) dan kan osteopathie zinvol zijn.

Ik volg ook nog een andere therapie, mag ik komen?

Osteopathie combineert met sommige therapieën goed, met andere niet. Dit kan best tijdens de eerste consultatie besproken worden omdat dit afhankelijk is van de klacht die u hebt en de therapie die u volgt.

Mijn vraag staat hier niet tussen.

Dat kan best.
Stel uw vraag bovenaan deze pagina onder "Stel uw vraag".

Welk weer is het morgen?